Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanca EÚ v Rusku povolávajú na konzultácie do Bruselu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok.

Brusel 23. marca (TASR) - Veľvyslanec Európskej únie v Rusku je povolaný na konzultácie do Bruselu, a to v súvislosti s útokom nervovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského špióna a jeho dcéru v Británii. Oznámil to v piatok v Bruseli, kde sa koná summit EÚ, holandský premiér Mark Rutte.

Podľa agentúry AP Rutte uviedol, že tento krok je "opatrením", nie "sankciou". Zdôraznil, že veľvyslanec nebol z Moskvy odvolaný.

Agentúra Reuters poznamenala, že vedúcim Delegácie Európskej Únie v Ruskej federácii je nemecký diplomat Markus Ederer.

Krátko pred Rutteho oznámením lídri EÚ na summite v Bruseli vyjadrili svoj súhlas s postojom Spojeného kráľovstva, že za útokom na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru je s "vysokou pravdepodobnosťou" Ruská federácia.

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok. Dvojicu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným strediskom v meste Salisbury. Obaja sú naďalej v kritickom, no stabilizovanom, stave. Moskva všetky obvinenia kategoricky odmieta a obviňuje Londýn, že na objasnení prípadu nie je ochotný spolupracovať.