Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanci EÚ navrhli predĺžiť sankcie voči vplyvným Rusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou sankcií je aj zákaz udeľovania víz a zmrazenie účtov v štátoch EÚ.

Brusel 10. marca (TASR) - Veľvyslanci 28 členských krajín EÚ navrhli predĺženie sankcií postihujúcich vybraných ruských politických predstaviteľov a povstaleckých lídrov zapojených do ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Sankcie, ktorých platnosť mala pôvodne vypršať 15. marca, by mali byť predĺžené do 15. septembra, dohodli sa v stredu večer veľvyslanci krajín EÚ.

Súčasťou sankcií je aj zákaz udeľovania víz a zmrazenie účtov v štátoch EÚ, ktorý sa celkovo vzťahuje na 146 osôb a 37 firiem alebo organizácií.

Očakáva sa, že návrh, ktorý predpripravili veľvyslanci členských krajín (COREPER), odobria dnes aj ministri vnútra v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť v Bruseli. Rozhodnutie potom nadobudne platnosť po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Na uvedenom sankčnom zozname možno nájsť politických a vojenských vodcov proruských povstalcov z východnej Ukrajiny, politických činiteľov podporujúcich ruskú anexiu Krymu, popredných členov ruskej Štátnej dumy a tiež niekoľko členov ruskej vládnucej elity z kruhov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Na zozname je napríklad podpredseda ruskej vlády zodpovedný za zbrojársky priemysel Dmitrij Rogozin či prvý námestník ministra obrany Arkadij Bachin.