Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanci NATO a Ruska rokujú v Bruseli za zavretými dverami

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO J. Stoltenberg prípravu zasadnutia avizoval už minulý týždeň po príchode na summit EÚ, kde sa spolu s lídrami eurobloku venoval otázkam spoločnej európskej obrannej politiky.

Brusel 19. decembra (TASR) - Zasadnutie Rady NATO-Rusko sa dnes koná za zatvorenými dverami v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie. Rokovania prebiehajú na úrovni veľvyslancov.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prípravu dnešného zasadnutia avizoval už minulý týždeň vo štvrtok po príchode na summit EÚ, kde sa spolu s lídrami eurobloku venoval otázkam spoločnej európskej obrannej politiky.

Stoltenberg vtedy upozornil, že hlavnou témou rokovaní budú záležitosti "dôležité pre európsku bezpečnosť" - predovšetkým kríza na východe Ukrajiny.

Ďalšími témami diskusií by mali byť vojenské cvičenia NATO a Ruskej federácie pozdĺž hraníc východného krídla aliancie s Ruskom.

Agentúra DPA v tejto súvislosti citovala slová ruského veľvyslanca pri NATO Alexandra Gruška, podľa ktorého možno očakávať "otvorené diskusie o témach európskej bezpečnosti".

Rada NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov - jediný otvorený komunikačný kanál medzi alianciou a Moskvou - sa po vypuknutí ukrajinskej krízy v roku 2014 stretla len dvakrát: v apríli a júli tohto roku. Pôjde o prvé zasadnutie Rady po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA.