Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecké veľvyslanectvo: Situácia v Turecku sa vrátila do normálu

Na snímke ľudia v aute s tureckými vlajkami na ulici po potlačení okusu o vojenský prevrat v sobotu 16. júla 2016. Foto: TASR/AP

Turecko je vďačné a veľmi si váži vyjadrenia solidárnosti a podpory od slovenských predstaviteľov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Situácia v Turecku sa po pokuse o štátny prevrat z noci na dnes vrátila do normálu. Situácia v letoviskách v krajine je pokojná a nie sú odtiaľ hlásené žiadne incidenty, pričom na Atatürkovom letisku v Istanbule obnovili lety. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytlo TASR veľvyslanectvo Tureckej republiky v SR. Turecko je podľa neho vďačné a veľmi si váži vyjadrenia solidárnosti a podpory od slovenských predstaviteľov.

Pokus o zvrhnutie demokraticky zvolenej tureckej vlády podľa vyhlásenia zmaril turecký ľud, ktorý sa jednotne a solidárne postavil za demokraciu. "Náš prezident a vláda majú veci pod kontrolou. Turecké ozbrojené sily neboli v tomto pokuse o prevrat zapojené ako celok. Bol vykonaný klikou v rámci ozbrojených síl a mimo hierarchie velenia," uviedla ambasáda.

Informovala tiež, že počas pokusu o prevrat pučisti obsadili viacero mediálnych organizácií vrátane verejnoprávneho Tureckého rozhlasu a televízie (TRT) a využívali ich na propagandistické účely. Vďaka zásahom bezpečnostných orgánov však boli všetky mediálne inštitúcie oslobodené a obnovili slobodné vysielanie.

Všetky politické strany v tureckom parlamente jednotne odsúdili pokus o prevrat. V zákonodarnom zbore prebieha mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa očakáva prijatie spoločného vyhlásenia podpísaného všetkými stranami, uviedlo veľvyslanectvo.

Z tých, ktorí sa podieľali na pokuse o prevrat, bolo 3000 zadržaných a 100 zabitých pri zrážkach. Okrem toho prišlo o život 161 civilistov a približne 1400 ich utrpelo zranenia.

Osem pučistov uniklo na vojenskom vrtuľníku do Grécka, kde požiadali o azyl. Turecké úrady sú v kontakte s gréckymi partnermi v snahe dosiahnuť ich vydanie, dodalo veľvyslanectvo.