Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvo USA varovalo pred hroziacim útokom extrémistov v Moskve

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Veľvyslanectvo USA ešte vo štvrtok vydalo varovanie pred hrozbou, ktorej povahu bližšie nešpecifikovalo.

Moskva 8. marca (TASR) - Americké veľvyslanectvo v Rusku varovalo pred bezprostredne hroziacim útokom "extrémistov" v Moskve. Ruské spravodajské služby niekoľko hodín predtým uviedli, že zmarili plánovanú streľbu na moskovskú synagógu, za ktorou mala stáť afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát, informuje v piatok agentúra Reuters.

Veľvyslanectvo USA ešte vo štvrtok vydalo varovanie pred hrozbou, ktorej povahu bližšie nešpecifikovalo. Americkým občanom nachádzajúcim sa v Moskve odporučilo, aby sa v priebehu nasledujúcich 48 hodín vyhýbali koncertom a ďalším miestam, kde sa zhromažďujú veľké množstvá ľudí.

"Ambasáda monitoruje správy o tom, že extrémisti majú bezprostredné plány zamerať sa na veľké zhromaždenia v Moskve, vrátane koncertov," uviedla diplomatická misia USA v Moskve na svojej webovej stránke.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) niekoľko hodín predtým informovala o zmarení útoku na synagógu v ruskej metropole, ktorý plánovala vykonať bunka IS operujúca v ruskej Kalužskej oblasti ako súčasť skupiny Islamský štát-Chorasán (IS-K).

Táto radikálna organizácia sa prvýkrát objavila vo východnom Afganistane koncom roka 2014, kde si získala povesť mimoriadne brutálnej jednotky. IS-K sa usiluje vytvoriť kalifát na území Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu a Iránu.

Ozbrojenci "sa pripravovali na útok veriacich v synagóge s použitím strelných zbraní," citovala Reuters ruskú FSB, podľa ktorej došlo aj k odporu zo strany militantnej bunky, na čo ruské jednotky reagovali odvetnou paľbou. Pri zásahu boli objavené a zhabané strelné zbrane, munícia, aj komponenty na výrobu improvizovaného výbušného zariadenia.

Podľa Reuters nebolo bezprostredne jasné, či vyhlásenia amerického veľvyslanectva a FSB spolu nejako súviseli.