Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvo USA vyzýva vyhnúť sa násiliu kvôli Saakašviliho kauze

Ukrajinská tajná polícia SBU odprevádza po zadržaní bývalého gruzínského prezidenta a gubernátora Odesy Michaila Saakašviliho v Kyjeve 5. decembra 2017. SBU v byte politika urobila raziu. Foto: TASR/AP

Všetky zainteresované strany veľvyslanectvo súčasne vyzvalo, aby sa snažili zmierniť napätú situáciu a vyhli sa násilnostiam.

Kyjev 5. decembra (TASR) - Veľvyslanectvo USA v Kyjeve v utorok informovalo, že sleduje situáciu v súvislosti so zadržaním exgubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho.

Všetky zainteresované strany veľvyslanectvo súčasne vyzvalo, aby sa snažili zmierniť napätú situáciu a vyhli sa násilnostiam. Ambasáda súčasne deklarovala, že očakáva operatívne prešetrenie Saakašviliho prípadu, a to v súlade s ukrajinskými zákonmi, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na sieti Twitter.

Táto výzva súvisí so zmareným pokusom o Saakašviliho zadržanie, po ktorom sa na námestí pred parlamentom zišlo 1000-4000 jeho stúpencov. Demonštranti od poslancov žiadajú, aby prijali zákon o impeachmente.

Prokuratúra Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka.

V utorok dopoludnia sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí. Polícia ho neskôr zadržala, vyviedla z domu, posadila do policajného auta a snažila sa ho odtiaľ odviezť. Saakašviliho prívrženci jej v tom však zabránili - zorganizovali protest, zablokovali auto a prezerali na ňom pneumatiky. Následne Saakašviliho silou vyslobodili z policajného mikrobusu. Dav ľudí na čele so Saakašvilim sa potom presunul ulicami Kyjeva pred budovu parlamentu.

Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po tom, čo v úrade prezidenta pracoval takmer desať rokov. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva. Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že jeho snahy o vykorenenie korupcie blokujú ukrajinské úrady.

Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde. Porošenko tvrdí, že skutočným zámerom protestných akcií, ktoré organizuje Saakašviliho Hnutie nových síl, je destabilizácia Ukrajiny.