Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Aj Poľsko a Chorvátsko uznali Guaidóa

Nicolas Maduro Foto: TASR/AP

Madura naopak podporili krajiny ako Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

Madrid 4. februára (TASR) - Poľsko aj Chorvátsko sa pridali v pondelok k vyše desiatim štátom Európskej únie a uznali lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa za dočasného prezidenta juhoamerickej krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Chorvátske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku uviedlo, že "dôrazne odsudzuje porušovanie ľudských práv a princípov právneho štátu" zo strany venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády vo Venezuele na ďalšie šesťročné obdobie. Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Washington ho okamžite uznal a Madura označil za nelegitímnu hlavu štátu. Legitimitu Guaidóa následne uznala tiež Kanada, Izrael i väčšina latinskoamerických krajín. Madura naopak podporili krajiny ako Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

Niekoľko krajín EÚ následne Madura varovalo, že ak do ôsmich dní neoznámi termín novej voľby hlavy štátu, uznajú lídra opozície a predsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa za dočasného prezidenta. Stanovené ultimátum vypršalo v nedeľu, pričom Maduro výzvu na nové voľby odmietol.

Viaceré európske krajiny tak v pondelok uznali Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely a vyzvali ho, aby vypísal nové prezidentské voľby. Pred Poľskom a Chorvátskom tak dosiaľ urobilo 14 členských štátov EÚ: Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Švédsko.