Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Venezuelský viceprezident: Chávez bojuje o život

Na snímke vydanej 15. februára 2013 venezuelský prezident Hugo Chávez (v strede) pózuje so svojimi dcérami Mariou Gabrielou (vľavo) a Rosou Virginiou, pričom drží štvrtkové vydanie denníka Komunistickej strany Kuby Granma na neznámom mieste v kubánskej Havane 14. februára 2013. Foto: TASR/AP

Prezident neprehovoril verejne od svojej poslednej operácie rakoviny na Kube dňa 11. decembra. Do Venezuely sa vrátil 18. februára.

Caracas 28. februára (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez aj vyše dva mesiace po svojej poslednej operácii rakoviny bojuje o život. V televízii to dnes povedal venezuelský viceprezident Nicolas Maduro, podľa ktorého Chávez "bojuje o svoje zdravie, o svoj život, a my ho sprevádzame".

Podobné slová použil viceprezident aj v minulosti - napríklad vlani 20. decembra povedal, že Chávez "zvádza veľký zápas... o svoj život, o svoje zdravie".

Bývalý panamský diplomat Gillermo Cochez vo vysielaní celoamerickej spravodajskej televízie NTN24 povedal, že Chávez koncom minulého roka utrpel mozgovú smrť a už štyri dni je mŕtvy. Súčasne vyzval venezuelskú vládu, aby predložila dôkaz o tom, že prezident Chávez je naozaj stále nažive. Podľa Cocheza Carasas odkladá zverejnenie informácie o prezidentovej smrti s ohľadom na vnútropolitický boj vo Venezuele a tiež pod tlakom kubánskej vlády.

Stanica CNN požiadala o vyjadrenie k správe venezuelské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré ju označilo za vymyslenú. Podľa Madura sa Chávez v súčasnosti podrobuje komplexnej dodatočnej liečbe po poslednej operácií rakoviny.

Maduro vyzval Venezuelčanov, aby sa naďalej modlili za Cháveza a zostali prezidentovi lojálni. Povedal, že Chávezovo zdravie utrpelo, pretože sa venoval "telom aj dušou" práci prezidenta.

Samotný Chávez predtým priznal, že v uplynulých rokoch zanedbal svoje zdravie, často chodil neskoro spať a pil desiatky káv denne. Od júna 2011, kedy prvýkrát oznámil, že mu zistili rakovinu, ktorú bližšie nešpecifikoval, absolvoval opakovane operácie, chemoterapiu i ožarovanie. Priznal iba, že mu odstránili nádory z brucha.

Prezident neprehovoril verejne od svojej poslednej operácie rakoviny na Kube dňa 11. decembra. Do Venezuely sa vrátil 18. februára a vláda tvrdí, že sa podrobuje ďalšiemu liečeniu vo vojenskej nemocnici v Caracase.