Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Turné orchestra po USA zrušili po tom, ako dirigent kritizoval Madura

venezuelský viceprezident Nicolas Maduro Foto: TASR/AP

G. Dudamel sa proti vláde prezidenta Madura po prvý raz vyslovil až začiatkom mája, keď po mesiac trvajúcich protestoch vyzval vládu, aby načúvala svojmu ľudu.

Caracas 22. augusta (TASR) - Venezuelský dirigent klasickej hudby Gustavo Dudamel potvrdil dnes medializované správy o zrušení koncertného turné, ktoré mal s národným symfonickým orchestrom absolvovať v USA. K zrušeniu došlo tri dni po tom, ako Dudamela skritizoval venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Dudamel, ktorý sa k politike vo svojej vlasti nikdy verejne nevyjadroval, sa proti Madurovej vláde po prvý raz vyslovil až začiatkom mája, keď po mesiac trvajúcich protestoch vyzval vládu, aby "načúvala svojmu ľudu". Keď sa politická kríza vo Venezuele naďalej zhoršovala, kriticky prehovoril opäť v júli.

Jeho príspevky, v ktorých sa negatívne vyjadril voči kontroverznému ústavodarnému zhromaždeniu zvolanému prezidentom, vyšli v denníkoch The New York Times a El País. Madurova odpoveď prišla v piatok, keď Dudamela obvinil z útokov voči "architektom nádhernej vlády" a vytkol mu, že žije v zahraničí.

Venezuelské médiá dnes informovali, že zájazd Dudamela do Spojených štátov bol bez uvedenia dôvodov na príkaz prezidentského úradu zrušený. Národný 180-členný orchester sa na turné po štyroch amerických mestách pripravoval tri mesiace, uvádza spravodajská stanica BBC. Zájazd sa mal uskutočniť v septembri.

Dudamel (36) je hudobným riaditeľom Symfonického orchestra Simóna Bolívara i Losangeleskej filharmónie. Tento rok sa stal najmladším dirigentom, aký viedol novoročný koncert Viedenských filharmonikov.