Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Horúco vo Venezuele : Muži strieľali na budovu ministerstva vnútra

Prezident juhoamerickej Venezuely Nicolás Maduro Foto: TASR/AP

Skupina páchateľov ukradla policajný vrtuľník a zaútočila z neho na budovy ministerstva vnútra a najvyššieho súdu vo Venezuele. Podľa prezidenta N. Madura to bol teroristický útok.

Caracas 28. júna (TASR) - Skupina páchateľov ukradla policajný vrtuľník a zaútočila z neho na budovy ministerstva vnútra a najvyššieho súdu vo Venezuele. Oznámil to dnes venezuelský prezident Nicolás Maduro. Dodal, že to bol "teroristický útok" a "pokus o štátny prevrat".


AP_STRELBA NA VLADNE BUDOVY by terazmedia

Venezuelský minister pre informácie Ernesto Villegas oznámil, že z ukradnutého policajného vrtuľníka bolo na ministerstvo vnútra vystrelených 15 striel. V budove sa v tom čase konala recepcia s 80 ľuďmi. Stroj následne preletel k areálu najvyššieho súdu a vypálil štyri granáty.

Miesto útoku sa stále prehľadáva. Podľa prvých informácií sa nikto nezranil.


Pilot ukradnutého vrtuľníka má mať podľa Madura väzby na bývalého ministra vnútra Miguela Rodrígueza Torresa upodozrievaného zo snahy o zvrhnutie vlády. Maduro o "teroristickom útoku" na budovu najvyššieho súdu informoval prostredníctvom vyhlásenia zo svojho prezidentského paláca.

K pilotovaniu vrtuľníka sa cez Instagram priznal policajt. Povedal, že sa volá Óscar Pérez a vo svojom vyhlásení odsúdil tamojšiu "kriminálnu vládu", informovala spravodajská stanica BBC.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery krúžiaceho vrtuľníka nad mestom a následne zaznela streľba a výbuchy.

Vláda prezidenta Madura čelí od apríla mohutným opozičným demonštráciám, ktoré majú na svedomí desiatky obetí.


Opozícia obviňuje prezidenta Madura z obmedzovania demokracie a žiada okamžité predčasné voľby, prepustenie politických väzňov i prijatie humanitárnej pomoci. Maduro tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat za podpory USA.