Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Venezuela obmedzí počet amerických diplomatov a turistom nariadi víza

Uradujúci venezuelský prezident Nicolas Maduro oslavuje víťazstvo po vyhlásení oficiálnych výsledkov nedeľnajších prezidentských volieb v Caracase Foto: TASR/AP

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obmedzí počet amerických diplomatov s povolením pôsobiť v tejto juhoamerickej krajine a od amerických občanov bude pri návšteve Venezuely vyžadovať víza.

Caracas 1. marca (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro obmedzí počet amerických diplomatov s povolením pôsobiť v tejto juhoamerickej krajine a od amerických občanov bude pri návšteve Venezuely vyžadovať víza.

K zavedeniu tejto série reštriktívnych opatrení ho prinútilo miešanie sa Spojených štátov do vnútorných záležitostí jeho krajiny, Maduro to podľa agentúry AP uviedol v noci nadnes.

Vzťahy medzi Venezuelou a Spojenými štátmi sa podľa AP ustavične zhoršujú. Začiatkom februára obvinil Maduro USA zo spolupráce s miestnymi opozičnými skupinami s cieľom zinscenovať prevrat počítajúci s bombovým útokom na prezidentský palác. Washington toto obvinenie odmietol ako absurdné.

Maduro z pokusov o zosadenie svojej vlády už tradične obviňuje Spojené štáty. Washington a Caracas si nevymenili veľvyslancov od roku 2010.

Venezuela je krajinou s bohatými náleziskami ropy, ocitla sa však v recesii a zažíva aj negatívne dôsledky poklesu cien ropy na svetových trhoch. Podľa údajov z roku 2014 tam miera inflácie dosiahla 60 percent. Ekonomické problémy, nedostatok potravín či základných potrieb, ako aj vysoká kriminalita vyvolávajú veľkú nespokojnosť obyvateľstva, ktoré sa čoraz masovejšie zúčastňuje na protivládnych protestoch zvolávaných opozíciou.