Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Venezuela spustila proces vystúpenia z Organizácie amerických štátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žiadosť o vystúpenie doručila generálnemu tajomníkovi tejto panamerickej organizácie Luisovi Almagrovi v piatok Carmen Luisa Velásquezová zastupujúca Venezuelu v OAŠ.

Caracas 29. apríla (TASR) - Venezuela oficiálne odštartovala dvojročný proces vystúpenia z Organizácie amerických štátov (OAŠ). Žiadosť o vystúpenie doručila generálnemu tajomníkovi tejto panamerickej organizácie Luisovi Almagrovi v piatok Carmen Luisa Velásquezová zastupujúca Venezuelu v OAŠ.

"Vystúpenie z OAŠ nie je riešením - tým je opätovné zdemokratizovanie krajiny," napísal po stretnutí ňou na sociálnej sieti Twitter samotný Almagro, ktorý je neochvejným kritikom venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Zámer Venezuely vystúpiť z tejto panamerickej organizácie oznámila ešte v stredu venezuelská ministerka zahraničných vecí Delcy Rodríguezová, ktorá zároveň uviedla, že pokyn k tomuto kroku vydal samotný Maduro.

Caracas k takémuto rozhodnutiu pristúpil po tom, čo OAŠ zvolala rokovanie ministrov zahraničných vecí členských štátov pre "rastúce znepokojenie" zo situácie vo Venezuele, kde už tri týždne prebiehajú protivládne protesty.

Pri týchto demonštráciách doposiaľ prišlo o život najmenej 32 ľudí; zranilo sa zhruba 500 ďalších a polícia zároveň zatkla okolo 1200 osôb, približuje agentúra DPA.

Dôvodom protestov je rozhodnutie najvyššieho súdu o obmedzení právomocí opozíciou ovládaného parlamentu. Medzi požiadavkami opozičných predákov figuruje aj vypísanie predčasných volieb.

Venezuela prechádza vážnou politickou a hospodárskou krízou. Maduro obviňuje oponentov zo sprisahania so zahraničím proti jeho socialistickej vláde. Opozícia, naopak, kritizuje autoritársky štýl jeho vládnutia.

Vzhľadom na nízke ceny ropy a dlhoročné zlé hospodárenie chýbajú vo Venezuele - krajine s najvyššou infláciou na svete - devízy na dovoz potravín, liekov i iných každodenných potrieb.