Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia odovzdala petíciu za referendum o odvolaní Madura

Venezuelský prezident Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Ide o prvý krok v procese, ktorý by koncom roka mohol viesť k referendu o odvolaní Madura z prezidentského úradu.

Caracas 3. mája (TASR) - Venezuelská opozícia odovzdala v pondelok štátnej volebnej komisii petíciu za odvolanie prezidenta Nicolása Madura z funkcie v celonárodnom referende, ktorú podpísalo 1,8 milióna ľudí. Informovala o tom stanica BBC.

Podľa opozície sa za necelý týždeň podarilo vyzbierať viac než deväťnásobok potrebných podpisov. Ide o prvý krok v procese, ktorý by koncom roka mohol viesť k referendu o odvolaní Madura z prezidentského úradu.

Opozícia viní politiku venezuelskej socialistickej vlády zo súčasnej ekonomickej krízy a nedostatku základných potravín. Madurov mandát skončí v roku 2019. Opozícia chce podľa vlastného vyjadrenia zmenu dosiahnuť iba ústavnou cestou.

Venezuelská ústava umožňuje odvolanie prezidenta na základe výsledkov referenda až po tom, ako má hlava štátu za sebou polovicu svojho funkčného obdobia. Maduro sa ujal moci v apríli 2013, keď nahradil zosnulého Huga Cháveza.

Po tom, čo volebná komisia overí 198.000 zozbieraných podpisov, teda jedno percento z celkového počtu oprávnených voličov, opozíciu čaká druhý krok odvolacieho procesu, ktorým je povinnosť vyzbierať podpisy 20 percent oprávnených voličov, teda takmer štyroch miliónov ľudí. Ak sa to podarí, dôjde k vypísaniu samotného referenda.

Aby bol tento plebiscit úspešný, bude potrebné, aby za odvolanie prezidenta hlasoval rovnaký alebo vyšší počet ľudí než ten, ktorý v roku 2013 hlasoval za zvolenie Madura. Ten vtedy zvíťazil so ziskom 7.587.579 hlasov.

Termín referenda je pritom podľa agentúry DPA kľúčový. Ak sa uskutoční pred 10. januárom a Maduro prehrá, podľa ústavy sa musia do 30 dní uskutočniť nové voľby. Ak sa bude hlasovať po 10. januári a Maduro neuspeje, po zvyšok jeho funkčného obdobia bude pri moci viceprezident Aristubulo Istúriz. Ak Maduro vyhrá, zostane v úrade podobne ako Chávez, keď v roku 2004 prežil referendum o svojom odvolaní.