Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po protestoch vo Venezuele mŕtvy policajt a desiatky zranených

Stúpenci venezuelského prezidenta Nicolása Madura reagujú na politickom zhromaždení proti kongresu v Caracase 25. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Miestne organizácie na ochranu ľudských práv uviedli, že lekári ošetrili najmenej 20 ľudí a za mrežami sa ocitlo okolo 80 výtržníkov.

Caracas 27. októbra (TASR) - Život jedného policajta a dve desiatky zranených si vyžiadali najnovšie celoštátne protivládne protesty vo Venezuele, informovala dnes stanica BBC.

Miestne organizácie na ochranu ľudských práv uviedli, že lekári ošetrili najmenej 20 ľudí a za mrežami sa ocitlo okolo 80 výtržníkov. Na sociálnych médiách kolovali fotografie zranených civilistov, z ktorých najmenej troch údajne postrelili.

Na protesty proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi vyšli v stredu do ulíc státisíce sympatizantov opozície.

V štáte Miranda, kde je guvernérom opozičný líder, zastrelili policajta a troch ďalších zranili. Vláda pripísala zodpovednosť opozičným aktivistom.

Masové demonštrácie sa začali organizovať po tom, ako venezuelské úrady pozastavili proces vedúci k referendu o odvolaní prezidenta Madura. Opoziční aktivisti pritom v rámci petície zozbierali 1,8 milióna podpisov potrebných na jeho vypísanie. Volebná komisia uznala iba 400.000 z nich.

Najvyšší volebný orgán minulý týždeň označil zbierku podpisov za podvrh a pozastavil proces, ktorý má viesť k vypísaniu referenda o odvolaní Madura.