Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuela: Po vyše roku prepustili z väzby 2 opozičných aktivistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa údajov Foro Penal je vo Venezuele v súčasnosti približne 360 politických väzňov.

Caracas 4. novembra (TASR) - Venezuelská vláda nechala prepustiť na slobodu dvoch popredných opozičných aktivistov, ktorí strávili vo väzbe viac ako rok bez toho, aby bolo postavení pred súd. Yonovi Goicoecheovi a Delsonovi Guaratemu umožnili opustiť väznicu v Caracase v piatok neskoro večer miestneho času, naďalej sa však musia podriaďovať obmedzeniam slobody pohybu a prejavu, informovala v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na venezuelské právnické združenie Foro Penal.

Tridsaťdvaročný Goicoechea, ktorý bol v minulosti jedným z vodcov študentského protestného hnutia vo Venezuele, získal počas väzby španielske štátne občianstvo. Spolu s Guaratem, starostom malého mesta v regióne Aragua, ho zadržiavala venezuelská spravodajská služba SEBIN.

Obaja prepustení aktivisti sú členmi opozičnej strany Vôľa ľudu pod vedením politika Leopolda Lópeza.

Podľa údajov Foro Penal je vo Venezuele v súčasnosti približne 360 politických väzňov, ešte v júli, keď vrcholila vlna opozičných protestov proti novozvolenému ústavodarnému zhromaždeniu, ich však bolo až 676. Združenie uviedlo, že odkedy vláda prezidenta Nicolása Madura pred niekoľkými mesiacmi upevnila svoju moc, väznice opúšťa každý týždeň približne 15 jej odporcov, čím chce Caracas docieliť zmiernenie nátlaku zo strany zahraničných partnerov.