Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Po zablokovaní kampane za odvolanie Madura vyšli do ulíc tisícky žien

Venezuelský prezident Nicolas Maduro (v strede). Foto: TASR/AP

Účastníčky vyjadrovali nevôľu nad štvrtkovým rozhodnutím pozastaviť opozičnú kampaň za vypísanie referenda o Madurovi, čo Národná volebná rada (CNE) zdôvodnila údajnými podvodmi pri zbieraní podpisov.

Caracas 23. októbra (TASR) - Tisíce žien oblečených v bielom demonštrovali v sobotu vo venezuelskej metropole Caracas proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi po tom, ako bolo tento týždeň pozastavené zbieranie podpisov za referendum o jeho odvolaní.

Protestný pochod, ktorý viedla Lilian Tintoriová, manželka väzneného opozičného lídra Leopolda Lópeza, prechádzal po jednom z dôležitých cestných ťahov v hlavnom meste, informovala agentúra DPA. Účastníčky vyjadrovali nevôľu nad štvrtkovým rozhodnutím pozastaviť opozičnú kampaň za vypísanie referenda o Madurovi, čo Národná volebná rada (CNE) zdôvodnila údajnými podvodmi pri zbieraní podpisov.

Opozičná koalícia Okrúhly stôl demokratickej jednoty (MUD) chce dosiahnuť odvolanie prezidenta prostredníctvom ľudového hlasovania, ktorému predchádza zdĺhavý proces rozdelený do troch etáp. Druhá etapa v podobe zhromažďovania podpisov bola naplánovaná na 26.-28. októbra, po najnovšom zásahu CNE však nie je jasné, kedy a či vôbec prebehne.

V parlamentných voľbách v decembri 2015 zvíťazila vo Venezuele prvýkrát po 17 rokoch opozícia. Získala v parlamente väčšinu a snaží sa vypísať referendum o odvolaní prezidenta Madura. Podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Venezuelčanov za odvolanie prezidenta, ktorému mnohí pripisujú vinu za súčasnú hlbokú ekonomickú krízu v krajine.