Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Venezuela pozastavila činnosť úradu komisára OSN pre ľudské práva

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Venezuelský minister zahraničných vecí Yván Gil uviedol, že úrad plnil nevhodnú úlohu.

Caracas 15. februára (TASR) - Venezuelská vláda vo štvrtok pozastavila fungovanie miestnej pobočky Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) a personálu dala 72 hodín na opustenie krajiny. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Venezuelský minister zahraničných vecí Yván Gil uviedol, že OHCHR plnil nevhodnú úlohu. Namiesto toho, aby sa prejavoval ako nezávislý subjekt, stal sa súkromnou firmou pre skupinu pučistov a teroristov, ktorí neustále spriadajú plány proti štátu, dodal.

Rozhodnutie zostane v platnosti, kým OHCHR verejne pred medzinárodným spoločenstvom nenapraví svoj postoj. Podľa Gila je kolonialistický, násilnícky a v rozpore s Chartou OSN.

OHCHR pred dvoma dňami vyjadril znepokojenie nad zatknutím ľudskoprávnej aktivistky Rocío San Miguelovej a žiadal jej okamžité prepustenie. Aktivistku zadržali minulý piatok (9. februára) na medzinárodnom letisku v meste Maiquetía na severe krajiny pred odletom do Miami na Floride. Úrady to potvrdili až v nedeľu a kontakt s právnikom jej umožnili v stredu.

Pobočka OHCHR vo Venezuele funguje od roku 2019 a jej hlavnou úlohou je podporovať zavádzanie odporúčaní zo správ Vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka.