Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Audit výsledkov prezidentských volieb vo Venezuele: Maduro zvíťazil

Nicolás Maduro Foto: TASR/AP

Sympatizanti porazeného kandidáta opozície Henriqueho Caprilesa upozorňujú na celý rad prípadov porušenia volebného zákona.

Caracas 10. júna (TASR) - Venezuelská volebná komisia ukončila audit hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách a podľa očakávania potvrdila, že ich víťazom je s rozdielom 1,5 percenta hlasov Nicolás Maduro. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Vládni predstavitelia závery komisie nekomentovali. Opozícia znova upozornila, že ústredná volebná komisia ignorovala jej žiadosť na prepočítanie všetkých odovzdaných hlasov. Znamenalo by to nielen porovnanie výsledkov elektronických hlasovacích zariadení, ale aj porovnanie zoznamov voličov s ich podpismi a digitálne zaznamenanými odtlačkami prstov.

Sympatizanti porazeného kandidáta opozície Henriqueho Caprilesa upozorňujú na celý rad prípadov porušenia volebného zákona, vrátane zastrašovania voličov a ich manipulovania, či zaradenia "mŕtvych duší" na zoznamy voličov.

"Nemá to žiadnu platnosť," uviedol Gerardo Blyde z Caprilesovho tábora na margo auditu. Dodal, že komisia urobila len základný audit. "Je to šou," dodal Blyde v telefonickom rozhovore s agentúrou AP. Samotný Capriles označil audit za frašku.

Štátna televízia AVN minulý piatok informovala, že audit ukázal zhodu vo výsledkoch v 99,98 percent výpisov z hlasovacích zariadení s údajmi volebných komisií.

Capriles spustil medzinárodnú kampaň, ktorej cieľom je získať v latinskoamerickom regióne podporu pre požiadavku opozície na komplexné prepočítanie hlasov. Žiadna z vlád regiónu ho však nepodporila. Podporila ho vláda USA, ale aj tá najnovší vývoj v spore ohľadom volebných výsledkov nekomentovala. Podľa AP to zrejme súvisí s nedávnym stretnutím ministra zahraničných vecí Johna Kerryho s venezuelským náprotivkom Elíasom Jauom, ktoré vyústilo do dohody o zrýchlení snáh o obnovenie diplomatického zastúpenia na úrovni veľvyslancov.