Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Venezuelský prezident Maduro vyzval na novú éru vo vzťahoch s USA

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, archívne foto Foto: TASR/AP

Maduro sa stretol s Kerrym v pondelok v kolumbijskom meste Cartagena po tom, ako tam kolumbijská vláda a ľavicoví povstalci podpísali historickú mierovú dohodu.

Caracas 28. septembra (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok povedal, že dúfa v zlepšenie vzťahov so Spojenými štátmi. Vyjadril sa deň po stretnutí s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym, píše agentúra Reuters.

Maduro sa stretol s Kerrym v pondelok v kolumbijskom meste Cartagena po tom, ako tam kolumbijská vláda a ľavicoví povstalci podpísali historickú mierovú dohodu.

"Prosím, aby Boh požehnal výsledky tohto stretnutia a aby Venezuela otvorila novú éru vzťahov so Spojenými štátmi," vyhlásil Maduro vo svojom každotýždennom niekoľkohodinovom vystúpení v štátnej televízii s tým, že s Kerrym hovoril 40 minút.

Obe krajiny majú napäté vzťahy, odkedy sa venezuelským prezidentom v roku 1999 stal Madurov predchodca Hugo Chávez. Maduro sa však s Kerrym dohodol na pokračovaní dialógu. Venezuelu sužuje vážna ekonomická kríza, inflácia dosiahla trojciferné čísla a mnohí obyvatelia sa sťažujú na hladovanie, pripomína Reuters.

Americká vláda uviedla, že Kerry hovoril s Madurom o "ekonomických a politických problémoch" Venezuely a vyzval prezidenta, aby pri ich riešení spolupracoval s opozíciou.

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v júli vyhlásil, že zo Spojených štátov "sa stane Venezuela", ak v novembrových voľbách zvíťazí jeho súperka z Demokratickej strany Hillary Clintonová.

Maduro v minulosti označil Trumpa za "banditu a zlodeja".

Venezuelský prezident v utorok dodal, že Caracas čoskoro navštívi popredný predstaviteľ rezortu diplomacie USA Tom Shannon, ktorý naposledy cestoval do Venezuely v rámci snáh o zmiernenie bilaterálneho napätia len v júni tohto roka.