Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Venezuela zažila protesty odporcov i prívržencov Madurovho vládnutia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sobotňajšie demonštrácie mali pokojný priebeh - na rozdiel od mohutných protivládnych protestov z roku 2014, pri ktorých prišli o život desiatky ľudí.

Caracas 13. marca (TASR) - Tisíce odporcov venezuelského prezidenta Nicolása Madura vyšli v noci nadnes do ulíc Caracasu i ďalších miest krajiny, aby žiadali jeho odstúpenie z funkcie. V rovnaký deň sa však v Caracase konala aj demonštrácia prívržencov vlády na čele s Madurom, ktorí protestovali proti obnoveniu sankcií uvalených Spojenými štátmi na niektorých členov vedenia krajiny.

Sobotňajšie demonštrácie mali pokojný priebeh - na rozdiel od mohutných protivládnych protestov z roku 2014, pri ktorých prišli o život desiatky ľudí.

Odporcovia vlády dnes žiadali okrem Madurovej demisie aj prepustiť z väzenia opozičných politikov, ktorých považujú za politických väzňov. Opozícia odsúdila aj ekonomické opatrenia socializmom inšpirovanej vlády, keď vo Venezuele chýbajú základné potraviny a potreby, ekonomika je v hlbokej recesii a krajina zažíva vysokú infláciu.

Denník El National vo svojom webovom vydaní informoval, že v snahe ušetriť elektrickú energiu Maduro vyhlásil za dni pracovného voľna všetky dni počas predveľkonočného týždňa - od 19. do 27. marca. Podľa El National voľno budú mať všetky štátne inštitúcie a školy.

V týždni pred Veľkou nocou sa v krajinách Latinskej Ameriky zvyčajne zmierňuje pracovné tempo, pretože mnoho ľudí si pred sviatkami berie dovolenku, aby mohli odcestovať na pobrežie oceánu alebo do iných rekreačných miest.