Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Piatich príslušníkov venezuelskej tajnej služby obvinili z vraždy

Zásah polície proti demonštrantom vo venezuelskej Valencii. Foto: TASR/AP

Venezuelská opozícia a študenti, ktorí stáli pri zrode protestov, vyčítajú prezidentovi Nicolásovi Madurovi veľkú infláciu, zlé zásobovanie, nedostatočný boj s kriminalitou a represívny štátny aparát.

Caracas 27. februára (TASR) - V súvislosti so zastrelením dvoch ľudí počas protivládnych protestov vo Venezuele zatkla v stredu polícia piatich príslušníkov venezuelskej tajnej služby. Všetci sú obvinení z vraždy. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Generálna prokurátorka Luisa Ortegová vo svojom vyhlásení uviedla, že všetci piati agenti tajnej služby sa 12. februára zúčastnili v Caracase na pouličných nepokojoch, pri ktorých zahynul študent Basil Da Costa a stúpenec vlády prezidenta Madura Juan Montoya. Obaja boli jednými z prvých najmenej 16 obetí protivládnych protestov, ktoré už niekoľko týždňov otriasajú Venezuelou.

Pre podobné obvinenia boli ešte v pondelok zatknutí ďalší traja príslušníci tajných služieb. Vláda pôvodne zo smrti demonštrantov obvinila odporcov režimu.

Venezuelská opozícia a študenti, ktorí stáli pri zrode protestov, vyčítajú prezidentovi Nicolásovi Madurovi veľkú infláciu, zlé zásobovanie, nedostatočný boj s kriminalitou a represívny štátny aparát odmietajúci prepustiť väznených vysokoškolákov.