Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Venezuela si predvolala nemeckého veľvyslanca za kritiku vlády

Na snímke z Facebookovej stránky Stefan Andreas Herzberg pri stretnutí s venezuelským predstaviteľom, Jorgem Arreazom. Foto: Facebook

Merkelovej hovorca Steffen Seibert v pondelok vyhlásil, že vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura by mala prestať so "svojvoľným zatýkaním a prehnaným násilím proti kritikom vlády".

Caracas 17. augusta (TASR) - Venezuela si v stredu predvolala nemeckého veľvyslanca Stefana Andreasa Herzberga na protest proti kritickým výrokom na adresu vlády v Caracase, ktoré začiatkom tohto týždňa poskytol hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

"Ani Nemecko, ani žiadna iná krajina nemajú právo zasahovať do vnútorných záležitostí Venezuely," vyhlásil venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza po stretnutí s predvolaným veľvyslancom Herzbergom, ktorému zároveň odovzdal protestný list.

Merkelovej hovorca Steffen Seibert v pondelok 14. augusta vyhlásil, že vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura by mala prestať so "svojvoľným zatýkaním a prehnaným násilím proti kritikom vlády".

Mnoho krajín Latinskej Ameriky odsúdilo novozaložené ústavodarné zhromaždenie vo Venezuele a Seibert k tomu dodal: "Chceme a potrebujeme pokojný návrat k demokracii."

Seibert uviedol, že ústavodarné zhromaždenie si v podstate uzurpovalo právomoci demokraticky zvoleného a opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia. Hovorca kancelárky tiež požadoval záruku ochrany pre odvolanú generálnu prokurátorku Luisu Ortegovú.

Ústavodarné zhromaždenie krátko po oficiálnom začiatku svojho pôsobenia tento mesiac hlasovalo za odvolanie Ortegovej, ktorá patrí k najznámejším kritikom Madura.