Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Väznený venezuelský líder začína hladovku a vyzýva na masový protest

Na archívnej snímke uprostred v bielom Leopoldo López. Foto: TASR/AP

Lópeza zatkli vlani pre podnecovanie protestných akcií, ktoré trvali niekoľko mesiacov a ktorých cieľom bol odchod prezidenta Nicolása Madura z úradu. Politik sa odvtedy nachádza vo väzení.

Caracas 24. mája (TASR) - Väznený líder venezuelskej opozície Leopoldo López v sobotu oznámil, že začína protestnú hladovku a zároveň vyzval na masový protivládny protest. Informovala o tom agentúra Associated Press.

López svoju výzvu zverejnil prostredníctvom videozáznamu, ktorý prenikol na verejnosť.

Lópeza zatkli vo februári minulého roka pre podnecovanie protestných akcií, ktoré trvali niekoľko mesiacov a ktorých cieľom bol odchod prezidenta Nicolása Madura z úradu. Politik sa odvtedy nachádza vo väzení.

Opozičný líder vo svojom videu obvinil vládu na čele s Madurom z korupcie a nekompetentnosti. Venezuelská mena stratila v priebehu týždňa štvrtinu hodnoty a krajinu kvári stále sa zhoršujúca hospodárska kríza. "Rok a tri mesiace po našom volaní po spravodlivosti je situácia ešte horšia. Dlhšie rady v obchodoch, vyššia inflácia, výraznejší nedostatok tovarov, viac zločinu a korupcie," uviedol López.

Len niekoľko hodín pred zverejnením Lópezovho videa vyšli správy o tom, že ďalšieho popredného opozičného politika Daniela Ceballosa previezli do jednej z najnebezpečnejších väzníc v krajine. Dovtedy sa López aj Ceballos nachádzali v rovnakej vojenskej väznici neďaleko Caracasu.