Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Venezuela zakladá Cenu mieru H. Cháveza. Prvým laureátom má byť Putin

Na archívnej snímke z 26. novembra 2004 je Hugo Chávez (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Foto: TASR/AP

Iba niekoľko hodín predtým oznámil nórsky Nobelov výbor, že tohtoročnú Nobelovu cenu mieru dostane kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Maduro sa o tejto udalosti nezmienil.

Caracas 8. októbra (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v piatok oznámil, že zakladá cenu mieru nesúcu meno svojho predchodcu Huga Cháveza. Prvým laureátom ocenenia by sa podľa Madura mal stať ruský prezident Vladimir Putin, informovala agentúra AP.

Ocenenie má niesť názov Cena Huga Cháveza za mier a zvrchovanosť ľudu. Jej založenie oznámil Maduro pri slávnostnom odhalení Chávezovej sochy v jeho rodnom meste Sabaneta de Barinas.

Cenu bude venezuelská vláda udeľovať každoročne "pre svetové a štátne osobnosti, ktoré vynikli v úsilí o mier". Maduro dodal, že jeho prvým kandidátom na ocenenie je Putin. Ten je všeobecne vnímaný ako spojenec socialistickej vlády v Caracase.

Iba niekoľko hodín predtým oznámil nórsky Nobelov výbor, že tohtoročnú Nobelovu cenu mieru dostane kolumbijský prezident Juan Manuel Santos za úsilie o ukončenie dlhoročného konfliktu v jeho krajine. Maduro sa o tejto udalosti nezmienil.