Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuela zaviedla víza pre amerických turistov

Nicolás Maduro Foto: TASR/AP Photo

Venezuela zaviedla dnes vízovú povinnosť pre občanov Spojených štátov, ktorí sa rozhodnú navštíviť túto juhoamerickú krajinu ako turisti.

Caracas 3. marca (TASR) - Venezuela zaviedla dnes vízovú povinnosť pre občanov Spojených štátov, ktorí sa rozhodnú navštíviť túto juhoamerickú krajinu ako turisti.

Ide o ďalší z krokov vlády venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý odzrkadľuje eskaláciu diplomatického napätia medzi Caracasom a Washingtonom, napísala agentúra Reuters.

Rozhodnutie zverejnené v denníku Gazette vyraďuje Spojené štáty zo zoznamu 65 krajín oslobodených od požiadavky turistických víz. Nariaďuje tiež držiteľom amerických pasov, aby si v súlade so "zavedenými právnymi normami" zaobstarali venezuelské víza.

Podľa Madurovho víkendového vyjadrenia Američania budú musieť platiť rovnaký konzulárny poplatok, ako v prípade Venezuelčanov cestujúcich do Spojených štátov, ktorý sa aktuálne pohybuje vo výške 160 - 190 dolárov (140 - 170 eur).

Uznesenie tiež obsahuje zoznam amerických politických predstaviteľom so zákazom vstupu na územie Venezuely pre údajné spáchanie "teroristických činov a vážneho porušenia ľudských práv".

Socialistická vláda nariadila v pondelok americkému veľvyslanectvu, aby obmedzilo svoj personál o 80 percent. Washington dostal 15 dní na to, aby zredukoval personál na ambasáde v Caracase zo súčasných 100 zamestnancov na 17.

Venezuela týmto spôsobom reagovala na rozhodnutie Washingtonu zamietnuť niektorým venezuelským vládnym predstaviteľom vstup na územie USA.

Cez víkend venezuelská ľavicová vláda uvalila zákaz vstupu na územie krajiny pre bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, bývalého šéfa CIA Georgea Teneta a ďalších prominentných amerických politikov.