Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Venezuela zbavila imunity poslancov, ktorí podporili pokus o prevrat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pokus o puč odštartoval násilné dvojdňové strety bezpečnostných síl s demonštrantami, ktoré si vyžiadali päť obetí na životoch a desiatky zranených.

Caracas 8. mája (TASR) - Venezuelské provládne Ústavodarné zhromaždenie v utorok odobralo imunitu siedmim poslancom za to, že podporili pokus o prevrat z 30. apríla namierený proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi, informovala agentúra AFP.

Opozičný líder a súčasný predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó medzi siedmimi poslancami nefiguruje i napriek tomu, že práve on minulý týždeň vyzval na povstanie jednotky verné prezidentovi Madurovi.

Venezuelský najvyšší súd požiadal v utorok generálneho prokurátora Tareka Williama Saaba, aby viedol vyšetrovanie voči niekoľkým opozičným poslancom pre podozrenie z "vlastizrady" a "sprisahania".

Pokus o puč odštartoval násilné dvojdňové strety bezpečnostných síl s demonštrantami, ktoré si vyžiadali päť obetí na životoch a desiatky zranených, pričom bezpečnostné sily počas zrážok zadržali vyše 233 ľudí, píše AFP.

Venezuelský generálny prokurátor Tarek William Saab v utorok mimo uvedeného informoval, že venezuelské úrady v súvislosti s potlačeným prevratom vydali zatykače na dovedna 18 osôb - civilistov a sprisahancov slúžiacich v armáde.