Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Venezuelská armáda zadržala hľadaného drogového bossa z Kolumbie

Ilustračné foto Foto: TASR

merická vláda vypísala za jeho zadržanie odmenu päť miliónov dolárov. Podľa venezuelskej polície dostanú peniaze z USA dvaja informátori, ktorí poskytli informácie vedúce k jeho dolapeniu.

Caracas 4. júna (TASR) - Venezuelskí vojaci dolapili jedného z najhľadanejších zločincov Latinskej Ameriky - kolumbijského drogového bossa Diega Péreza Henaa. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na kolumbijské úrady.

Pérez (41), známejší pod prezývkou Diego Rastrojo, žil v prestrojení na farme vo venezuelskom štáte Barinas neďaleko hraníc Kolumbie. Zadržali ho pri špeciálnej operácií v noci zo soboty na nedeľu. Venezuelské úrady na jeho stopu priviedli kolumbijskí a americkí agenti a informátori.

Pérez bol lídrom gangu Rastrojos, násilnej odnože mocného drogového kartelu Norte del Vallem operujúceho na tichomorskom pobreží Kolumbie a v pohraničnej oblasti s Venezuelou.

Podľa venezuelského ministra spravodlivosti Tarecka El Aissamiho vydajú Péreza na trestné stíhanie do Kolumbie. Okrem pašovania ton kokaínu do USA je podozrivý z početných prípadov vrážd, mučenia a vydierania vo Venezuele, Kolumbii a Paname. Údajne bol napojený na pravicové polovojenské organizácie operujúce v Kolumbii.

V roku 2011 ho na Floride obvinili z pašovania kokaínu. Americká vláda vypísala za jeho zadržanie odmenu päť miliónov dolárov. Podľa venezuelskej polície dostanú peniaze z USA dvaja informátori, ktorí poskytli informácie vedúce k jeho dolapeniu.