Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Venezuelská prokurátorka kritizuje súd,že prevzal právomoci parlamentu

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto

Ortegová-Díazová zároveň vyzýva na reflexiu, ktorá by umožnila vrátiť sa na cestu demokracie.

Caracas 31. marca (TASR) - Venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová-Díazová kritizovala dnes štvrtkové rozhodnutie najvyššieho súdu prevziať právomoci opozíciou ovládaného parlamentu.

Ortegová-Díazová na margo svojej kritiky venezuelského najvyššieho súdu uviedla, že bolo "jej nevyhnutnou historickou povinnosťou" ako venezuelskej občianky a generálnej prokurátorky odsúdiť "narušenie" ústavného poriadku, ktorého sa podľa nej najvyšší súd dopustil.

Ortegová-Díazová zároveň vyzýva na "reflexiu", ktorá by umožnila "vrátiť sa na cestu demokracie".

Najvyšší súd vo svojom rozhodnutí zverejnenom v noci na štvrtok obviňuje poslancov venezuelského Národného zhromaždenia zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označuje za neplatné. Legislatívne právomoci poslancov ním dočasne prešli na sudcov najvyššieho súdu.

Poslanci označili rozhodnutie súdu za puč voči legálne zvolenému parlamentu a za pokus o zavedenie diktátorského režimu, za ktorým stojí prezident Nicolás Maduro.

Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s hlbokou hospodárskou krízou, ktorá sa prejavuje aj nedostatkom potravín a liekov. Opozícia, ktorá od volieb v roku 2015 kontroluje parlament, viní za krízu Madura a usiluje sa o jeho odvolanie.

Plánované referendum o odvolaní prezidenta však vlani v októbri zablokoval najvyšší súd, v ktorom zasadajú Madurovi stúpenci.