Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele sa začalo preverovať tvrdenie o zmanipulovaní volieb

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA v tejto súvislosti poukazuje na snahy čo najskôr odvolať Ortegovú-Díazovú, ktorej bol dokonca odobraný cestovný pas.

Caracas 3. augusta (TASR) - Venezuelská generálna prokuratúra začala vyšetrovanie vo veci údajného zmanipulovania nedeľňajších volieb do ústavodarného zhromaždenia, na ktorých sa podľa firmy zabezpečujúcej hlasovanie po technickej stránke zúčastnilo výrazne menej ľudí, než sa uvádza v oficiálnych výsledkoch.

"Po oznámení firmy Smartmatic vedú v tomto prípade podvodu vyšetrovanie dvaja prokurátori," oznámila v stredu večer (miestneho času) venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová-Díazová. Tá je už dlhšie v konflikte s vládou prezidenta Nicolása Madura, ktorá zvolenie 545 členov ústavodarného zhromaždenia oslavuje ako úspech.

Agentúra DPA v tejto súvislosti poukazuje na snahy čo najskôr odvolať Ortegovú-Díazovú, ktorej bol dokonca odobraný cestovný pas.

Antonio Mugica, výkonný riaditeľ firmy Smartmatic, sídliacej v Londýne, v stredu vyhlásil, že na nedeľňajšom hlasovaní vo Venezuele sa zúčastnilo minimálne o milión voličov menej, než uvádza Národná volebná rada (CNE). Nesúlad medzi údajmi, ktoré zaznamenali prístroje tejto firmy, a údajmi CNE podľa neho svedčia o tom, že voľby boli "nepochybne" zmanipulované.

Uvedený volebný orgán uviedol, že na hlasovaní sa zúčastnilo vyše osem miliónov voličov, zatiaľ čo podľa odhadov opozície ich boli len dva až tri milióny.

Voľby do ústavodarného zhromaždenia, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, opozícia bojkotovala, takže všetkých 5500 kandidátov na obsadenie 545 kresiel boli podporovatelia vlády. Úspešnosť hlasovania je tak vyjadrená práve účasťou.

Prezident Maduro medzitým na prvom stretnutí s členmi ústavodarného zhromaždenia odmietol pochybnosti o oficiálnych výsledkoch volieb a vyjadril presvedčenie, že sa na nich mohli zúčastniť ďalšie dva milióny voličov, keby im v tom neboli zabránili opozičné protesty. Šéfa uvedenej firmy označil za "hlupáka", ktorý podľahol nátlaku Američanov a Britov.