Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Venezuelská vláda nedospela k dohode s opozíciou

Venezuelský prezident Nicolas Maduro (v strede.
Foto: TASR/AP

Hlavný zástupca venezuelskej vlády na rokovaniach, venezuelský minister pre informácie Jorge Rodríguez, uviedol, že piatkové rozhovory v Dominikánskej republike boli konštruktívne.

Caracas 16. decembra (TASR) - Ďalšie kolo rokovaní predstaviteľov venezuelskej vlády a opozície sa skončilo bez vzájomnej dohody. Zástupcovia sa však dohodli na tom, že sa stretnú opäť v januári. Informovala o tom agentúra AP.

Hlavný zástupca venezuelskej vlády na rokovaniach, venezuelský minister pre informácie Jorge Rodríguez, uviedol, že piatkové rozhovory v Dominikánskej republike boli "konštruktívne". Vyjadril tiež nádej, že obe strany napokon dospejú k dohode.

"Opäť sa stretneme 11. januára," povedal podľa agentúry Reuters Rodríguez v krátkom vyhlásení, ktoré odvysielala venezuelská štátna televízia.

Rozhovory za "priaznivé" označil aj líder venezuelskej opozície Luis Florido. Dodal však, že vo veci je potrebná ďalšia diskusia.

Samotné rokovania pritom rozdelili venezuelskú opozíciu na viac táborov. Niektorí z ich odporcov vravia, že legitimizujú vládu. Tá podľa nich v krajine vládne beztrestne a rokovať by sa s ňou nemalo.

Rozhovory za účasti zahraničných sprostredkovateľov sa venezuelská vláda spoločne s predstaviteľmi opozície rozhodla obnoviť v novembri, aby tak hľadali cestu k ukončeniu hlbokej politickej a ekonomickej krízy v krajine. Prvé kolo rokovaní sa v Dominikánskej republike konalo pred dvoma týždňami a taktiež sa skončilo bez dohody.

Vo Venezuele prebiehajú od apríla krvavé protivládne protesty, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych. Ide o dôsledok zámerov prezidenta Nicolása Madura posilniť si moc a oslabiť parlament, ktorý je jedinou inštitúciou vo Venezuele pod kontrolou opozície.