Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Venezuelská vláda podľa OSN porušuje ľudské práva

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn Foto: TASR/AP

Pracovná skupina, ktorá na diaľku vypočula viacero obetí a svedkov zistila, že vo Venezuele dochádza zo strany bezpečnostných síl k agresívnym domovým prehliadkam, mučeniu a zlému zaobchádzaniu.

Ženeva 8. augusta (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) dospel k zisteniu, že vo Venezuele dochádza k pravidelnému a organizovanému používaniu násilia voči demonštrantom protestujúcim proti vláde prezidenta Nicolása Madura.

Pracovná skupina, ktorá na diaľku vypočula viacero obetí a svedkov zistila, že vo Venezuele dochádza zo strany bezpečnostných síl k agresívnym domovým prehliadkam, mučeniu a zlému zaobchádzaniu so zadržanými osobami, uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení OHCHR.

"Od apríla, keď sa začala vlna demonštrácií, je zrejmé, že (vo Venezuele) dochádza k používaniu nadmernej sily proti demonštrantom. Zodpovednými za porušovanie ľudských práv, ktoré zaznamenávame, sú najvyšší predstavitelia štátnej moci," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Od apríla si protivládne protesty vo Venezuele vyžiadali najmenej 120 obetí na životoch a desiatky zranených, pričom desaťtisíce ľudí utiekli do susednej Kolumbie alebo Brazílie.