Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Venezuelské úrady pozastavili referendum o odvolaní Madura

Venezuelský prezident Nicolas Maduro (v strede) Foto: TASR/AP

Opozícia označila prekvapivé rozhodnutie volebnej komisie za protiústavné a upozornila naň členov diplomatického zboru v krajine.

Caracas 21. októbra (TASR) - Venezuelská volebná komisia pozastavila vo štvrtok opozičnú kampaň za vypísanie referenda o odvolaní prezidenta Nicolása Madura. Dôvodom sú údajné podvody pri zhromažďovaní podpisov, informovala dnes agentúra AP.

Opozícia označila prekvapivé rozhodnutie volebnej komisie za protiústavné a upozornila naň členov diplomatického zboru v krajine. Súčasne varovala, že kroky smerujúce k zmareniu referenda sú veľmi nebezpečné a vyzvala obyvateľov na masové protesty.

Komisia kampaň pozastavila na základe verdiktov súdov v štyroch venezuelských štátoch, podľa ktorých sa v jej úvodnej fáze vyskytli podvody. Opozícia počas nej vyzbierala podpisy od jedného percenta venezuelských voličov. Kedy, a či vôbec bude môcť v zhromažďovaní podpisov pokračovať, zatiaľ nie je jasné.

Národná volebná rada uviedla len to, že treba počkať na ďalšie rozhodnutia, ktoré v tejto záležitosti vydajú príslušné súdy. Už na budúci týždeň mala opozícia odštartovať ďalšiu fázu podpisovej kampane, v rámci ktorej sa chcela pokúsiť v priebehu troch dní získať potrebné podpisy od 20 percent, teda zhruba štyroch miliónov voličov z celej krajiny.

V parlamentných voľbách v decembri 2015 po prvý raz po 17 rokoch zvíťazila opozícia. Získala v parlamente väčšinu a snaží sa vypísať referendum o odvolaní prezidenta Nicolása Madura.

Podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Venezuelčanov za odvolanie prezidenta, ktorému mnohí pripisujú vinu za súčasnú hlbokú ekonomickú krízu v krajine.

Ak sa referendum podarí uskutočniť ešte tento rok a voliči odhlasujú odvolanie Madura, budú sa musieť konať predčasné prezidentské voľby. Ak prípadný plebiscit prebehne až na budúci rok, čo je pravdepodobnejšie, na miesto Madura dovládne do konca funkčného obdobia jeho viceprezident. Pri moci tak až minimálne do roku 2018 zostanú vládnuci socialisti. Volebná komisia už skôr avizovala, že referendum tento rok nebude.