Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Venezuelský aktivista L. López sa uchýlil na španielske veľvyslanectvo

Leopoldo López, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lopéz bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty.

Caracas 1. mája (TASR) - Španielska vláda v stredu potvrdila, že známy venezuelský opozičný aktivista Leopoldo López, sa uchýlil na veľvyslanectvo Španielska v Caracase. Informovala o tom agentúra AP s tým, že Lópeza z domáceho väzenia oslobodili vojaci verní venezuelskému opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi.

Lopéz bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty. V utorok sa objavil po Guaidóovom boku a oznámil, že ho "oslobodili" vojaci podporujúci Guaidóa.

Situácia vo Venezuele sa vyostrila po tom, ako Juan Guaidó v utorok vyzval na vojenské povstanie proti socialistickému prezidentovi Nicolásovi Madurovi, znovuzvolenému vo vlaňajších sporných voľbách. Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino neskôr oznámil, že pokus o prevrat "priemernej závažnosti" potlačili.

Leopoldo López pôvodne v utorok požiadal, aby jemu a jeho rodine poskytla útočisko čilská ambasáda vo venezuelskej metropole Caracas. Neskôr sa však rozhodol, že sa uchýli na tamojšie španielske veľvyslanectvo. Čilská ambasáda už totiž mala iných "hostí", uviedol na Twitteri šéf diplomacie Čile Roberto Ampuero.

Španielska vláda v stredu oznámila, že López sa nachádza v rezidencii jej veľvyslanca v Caracase spoločne so svojou manželkou i dcérou.

Agentúra AP označila Leopolda Lópeza za najvýznamnejšieho venezuelského opozičného aktivistu a za politického mentora Juana Guaidóa. Ten v utorok večer na Twitteri prisľúbil, že jeho pokus o prevzatie moci bude pokračovať. Vyhlásil, že jeho plán na oslobodenie obyvateľov Venezuely sa v stredu dostane do záverečnej fázy, pričom avizoval ďalšie masové pouličné protesty svojich stúpencov.