Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuelský líder Maduro prišiel do New Yorku rokovať s Pan Ki-munom

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, archívne foto Foto: TASR/AP

Venezuela, ktorá má najväčšie zásoby ropy na svete, si dlhodobo nárokuje značnú časť Guyany spolu s priľahlou morskou oblasťou, kde spoločnosť Exxon Mobil našla významné ložiská.

New York 29. júla (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa včera v New Yorku stretol s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktorého požiadal o podporu pri hľadaní riešenia územného sporu s Guyanou.

Podľa agentúry AP juhoamerický líder rokovanie zhodnotil ako "plodné" a oznámil, že Pan je ochotný vyslať do Venezuely a Guyany sprostredkovateľskú komisiu OSN. Maduro dodal, že zástupcovia svetovej organizácie by mohli pricestovať v priebehu septembra.

Venezuela, ktorá má najväčšie zásoby ropy na svete, si dlhodobo nárokuje značnú časť Guyany spolu s priľahlou morskou oblasťou, kde spoločnosť Exxon Mobil našla významné ložiská. Caracas krátko po oznámení nálezu vydal dekrét o rozšírení svojich územných nárokov hlbšie do Atlantického oceánu, čo Guyana odsúdila ako hrozbu pre mier v regióne.

Maduro začiatkom júla oznámil povolanie venezuelského veľvyslanca v Guyane do vlasti na konzultácie a ohlásil dôsledné prehodnotenie vzťahov so susednou krajinou. Prezident zároveň tvrdil, že jeho guyanský náprotivok David Granger odmieta úprimné snahy Venezuely o diplomatické rokovania. Vylúčil však možnosť vypuknutia vojny s Guyanou.