Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Venezuelský najvyšší súd prevzal právomoci parlamentu

Nicolás Maduro Foto: TASR/AP Photo

Súdne rozhodnutie obviňuje poslancov Národného zhromaždenia zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označuje za neplatné.

Caracas 30. marca (TASR) - Venezuelský najvyšší súd, ktorý podporuje prezidenta Nicolása Madura, prevzal právomoci opozíciou kontrolovaného parlamentu.

Súdne rozhodnutie zverejnené v noci nadnes obviňuje poslancov Národného zhromaždenia zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označuje za neplatné. Legislatívne právomoci ním dočasne prešli na sudcov najvyššieho súdu.

Poslanci označili rozhodnutie súdu za puč voči legálne zvolenému parlamentu a za pokus o zavedenie diktátorského režimu, za ktorým stojí prezident.

Obísť poslancov sa dlhodobo usiluje aj socialistický prezident Maduro, ktorý už vyše roka vládne prevažne prostredníctvom mimoriadnych dekrétov.

Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s hlbokou hospodárskou krízou, ktorá sa prejavuje aj nedostatkom potravín a liekov. Opozícia, ktorá od volieb v roku 2015 kontroluje parlament, viní za krízu Madura a usiluje sa o jeho odvolanie.

Plánované referendum o odvolaní prezidenta však vlani v októbri zablokoval najvyšší súd, v ktorom zasadajú Madurovi stúpenci.