Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Venezuelský parlament schválil zákon o novom štáte v regióne Esequiba

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Venezuela si dlhodobo robí nároky na región Esequiba, ktorý tvorí približne dve tretiny územia susednej Guyany a žije v ňom 125.000 z celkovo 800.000 obyvateľov tejto krajiny.

Caracas 23. marca (TASR) - Guyana v piatok označila za "hrubé porušenie" svojej suverenity schválenie zákona venezuelským parlamentom, na základe ktorého by mal vzniknúť na území sporného regiónu Esequiba federálny štát. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Venezuela si dlhodobo robí nároky na región Esequiba, ktorý tvorí približne dve tretiny územia susednej Guyany a žije v ňom 125.000 z celkovo 800.000 obyvateľov tejto krajiny.

Caracas však začal podnikať aktívne kroky na získanie tohto regiónu po objavení obrovských ropných ložísk v mori v roku 2015. Esequibu pritom už vyše storočie spravuje Guyana.

Venezuelskí zákonodarcovia ešte vo štvrtok jednohlasne prijali zákon, ktorý bol vypracovaný po decembrovom konzultačnom referende. V ňom sa podľa úradov vyslovilo 95 percent voličov za pričlenenie Esequiby k Venezuele. Spoľahlivosť týchto výsledkov spochybnili mnohí pozorovatelia.

"Národné zhromaždenie obhajuje právo Venezuelčanov brániť svoje územie," citovala agentúra AFP venezuelského poslanca po hlasovaní o tom, že sa Esequiba stane 24. federálnym štátom Venezuely. Prijatý zákon bol podstúpený Najvyššiemu súdu, aby preskúmal jeho ústavnosť.

Guyanská vláda vyjadrila "hlboké znepokojenie v súvislosti s prijatým zákon venezuelským Národným zhromaždením, ktorým sa vyhlasuje región Esequibo za súčasť Venezuely".

"Ide o hrubé porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Guyany," uvádza sa vo vyhlásení guyanského ministerstva zahraničných vecí, ktoré vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby "podporilo právny štát a odmietlo nezákonnú expanziu Venezuely".

Decembrové referendum podnietilo medzinárodné obavy o možný vojnový konflikt medzi Guyanou a Venezuelou. Napätie sa vystupňovalo potom, čo Británia do oblasti poslala vojnovú loď, v reakcii na čo venezuelský prezident Nicolás Maduro nariadil viac ako 5600 príslušníkom armády, aby sa zúčastnili na manévroch v pohraničnej oblasti.

Venezuela a Guyana sa však neskôr dohodli, že spor o región vyriešia mierovou cestou a zdržia sa použitia sily.