Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Venezuelský prezident má stále problémy s dýchaním, informovala vláda

Hugo Chávez, archívne foto Foto: TASR/AP

Mnohí Venezuelčania si myslia, že sa vrátil do vlasti, aby rezignoval a uľahčil odovzdanie moci, alebo jednoducho zomrel.

Caracas 22. februára (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez má stále dýchacie problémy po svojej operácii rakoviny na Kube pred vyše dvoma mesiacmi, oznámila vo štvrtok vláda.

"Dychová nedostatočnosť, ktorá sa objavila po operácii, pretrváva a trend nebol priaznivý, preto sa stále lieči," konštatovala v prvom oficiálnom komuniké o zdravotnom stave Cháveza od jeho pondelňajšieho návratu do Venezuely. V televízii ho prečítal minister informácií Ernesto Villegas.

Povedal, že Chávezova základná choroba - zrejme hovoril o rakovine, zistenej v polovici roka 2011 - pokračuje "zatiaľ bez významne nepriaznivých efektov".

O rakovinovou ochorení prezidenta bolo zverejnených relatívne málo podrobností a preto Venezuelčania hľadajú v krátkych oznámeniach vlády náznaky toho, aká budúcnosť čaká ich prezidenta a ich krajinu, ktorej vládne už 14 rokov.

Jeho stúpenci sa modlia, aby sa ich prezident zotavil a vrátil k aktívnej vláde, ale mnohí Venezuelčania si myslia, že sa vrátil do vlasti, aby rezignoval a uľahčil odovzdanie moci, alebo jednoducho zomrel.

"Pacient komunikuje s príbuznými a vládnou politickou skupinou v úzkej spolupráci s lekárskou pracovnou skupinou," pokračuje komuniké. A dodáva: "Prezident sa pevne drží Boha, má absolútnu vôľu žiť a je maximálne disciplinovaný pri svojom liečení."

Chávez (58) je hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici v Caracase. Okrem zopár fotografií, ktoré vláda zverejnila minulý týždeň, ho nebolo vidieť ani počuť verejne od jeho operácie v Havane dňa 11. decembra. Bola to už jeho štvrtá operácia rakoviny.

Do vlasti sa vrátil v noci z nedele na pondelok, o 2:30 h miestneho času ráno, bez akéhokoľvek vítania či pozornosti médií, ktoré sprevádzali jeho predchádzajúce návraty z liečenia, napísala agentúra Reuters.