Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Verhofstadt odsúdil rozhodnutie opakovať voľby primátora v Istanbule

Guy Verhofstadt, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Krok Najvyššej volebnej rady opakovať voľby odsúdila aj turecká opozícia.

Istanbul 7. mája (TASR) - Predseda frakcie Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) v Európskom parlamente Guy Verhofstadt odsúdil rozhodnutie tureckej Najvyššej volebnej rady (YSK), ktorá v pondelok vyhlásila výsledky volieb primátora v Istanbule z 31. marca za neplatné a nariadila ich opakovanie.

"Toto škandálne rozhodnutie len zvýrazňuje, ako Erdoganovo Turecko smeruje k diktatúre. Pod takým vedením sú prístupové rokovania nemožné. Plne podporujem ľudí v Turecku, ktorí protestujú za svoje demokratické práva a za slobodné a otvorené Turecko!," napísal Verhofstadt v pondelok neskoro večer na Twitteri.

Krok Najvyššej volebnej rady opakovať voľby odsúdila aj turecká opozícia. Hlavná opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) kritizovala toto rozhodnutie ako nedemokratické a nelegitímne. Opozičný denník BirGün to označil "puč" a dodal, že spravodlivosť týmto rozhodnutím utrpela, píše agentúra AP.

Vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta namietala voči tesnému víťazstvu opozičného kandidáta Ekrema Imamogla, ktorý s rozdielom približne 15.000 hlasov zvíťazil nad kandidátom AKP, tureckým expremiérom Binalim Yildirimom.

Vládna AKP uspela v komunálnych voľbách z 31. marca vo väčšine miest krajiny, avšak po dlhých rokoch prišla o posty primátorov v Istanbule i Ankare, ktoré získala opozičná CHP.

Nové voľby sa v Istanbule uskutočnia 23. júna.

V dôsledku politickej nestability zaznamenala v utorok turecká líra oproti doláru straty.