Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Verhofstadt písal premiérovi Grécka Tsiprasovi kvôli tureckým vojakom

Líder Aliancie európskych liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt Foto: TASR/AP

O osude tureckých vojakov, ktorí po vlaňajšom pokuse o vojenský prevrat požiadali o azyl v susednom Grécku, má v utorok rozhodnúť grécky najvyšší súd.

Brusel 9. januára (TASR) - Bývalý belgický premiér a líder skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt vyzval dnes v otvorenom liste predsedu gréckej vlády Alexisa Tsiprasa, aby jeho krajina nevydala do Turecka ôsmich armádnych dôstojníkov, ktorí po vlaňajšom pokuse o vojenský prevrat požiadali o azyl v susednom Grécku.

O osude tureckých vojakov má v utorok rozhodnúť grécky najvyšší súd.

V liste pre Tsiprasa líder ALDE pripomenul základné princípy, ktoré zdieľajú všetky členské krajiny Európskej únie a ktoré ich zaväzujú nevydávať žiadne osoby, bez ohľadu na mieru ich previnenia, do ich domovskej krajiny, ak im hrozí, že budú vystavené mučeniu alebo akémukoľvek neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu.

Krajiny EÚ k tomuto zaväzuje Článok 19 Charty základných práv Európskej únie.

"Za posledných päť mesiacov po prevrate sme, bohužiaľ, videli, že tisíce tureckých občanov boli zatknuté. Spôsob, akým boli zavedené poprevratové núdzové zákony, vyvoláva vážne obavy o dodržiavanie nedotknuteľných práv zaručených tureckou ústavou. Vrátane práva na život, integritu telesného a duchovného bytia, prezumpciu neviny a tiež práva na spravodlivý proces," uviedol Verhofstadt vo svojom liste pre šéfa gréckej vlády. Zdôraznil, že ide o obavy, ktoré boli vyjadrené aj Európskou komisiou a komisárom Rady Európy pre ľudské práva.

Verhofstadt v závere svojho listu, ktorý poskytol aj médiám, vyjadril nádej, že zodpovedné grécke orgány sa budú riadiť uvedenými zásadami pri rozhodovaní o osude ôsmich tureckých dôstojníkov.

Medzi týmito dôstojníkmi sa nachádzajú dvaja majori, traja kapitáni a dvaja seržanti. Všetci sa na palube vojenského vrtuľníka Black Hawk rozhodli hľadať útočisko v Grécku po zmarení pokusu o vojenský prevrat v noci z 15. na 16. júla 2016. Dôstojníci popierajú akékoľvek spojenie so zmareným vojenským pučom.