Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Vestagerová opúšťa eurokomisiu, chce viesť Európsku investičnú banku

Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Margrethe Vestagerová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Von der Leyenová sa zároveň rozhodla dočasne prideliť zodpovednosť za oblasť inovácií a výskumu podpredsedovi EK Margaritasovi Schinasovi, kým nebude vymenovaný nový člen euroomisie.

Brusel 5. septembra (TASR) - Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Margrethe Vestagerová informovala v utorok večer predsedníčku exekutívy EÚ Ursulu von der Leyenovú o tom, že dánska vláda sa ju rozhodla nominovať ako kandidátku na pozíciu predsedníčky riadiaceho výboru Európskej investičnej banky (EIB). Na obdobie trvania kampane preto požiadala o neplatené voľno, informuje spravodajca TASR.

Von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení uviedla, že udeľuje Vestagerovej požadované voľno; zdôraznila tiež, že aj počas tohto obdobia sa na ňu budú vzťahovať príslušné ustanovenia zmlúv a kódexu správania pre členov eurokomisie.

Vestagerovej kompetencie si počas jej neprítomnosti rozdelia jej kolegovia: podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová (program Európa pripravená na digitálny vek) a eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders (portfólio pokrývajúce hospodársku súťaž).

Von der Leyenová sa zároveň rozhodla dočasne prideliť zodpovednosť za oblasť inovácií a výskumu podpredsedovi EK Margaritasovi Schinasovi, kým nebude vymenovaný nový člen euroomisie, ktorý nahradí bývalú bulharskú eurokomisárku Mariju Gabrielovú.

Komisia o týchto dočasných zmenách informovala aj Európsky parlament a Radu EÚ (členské štáty).