Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Veštkyňa pri odklínaní podviedla klienta o milióny, čaká ju väzenie

Ilustračné foto Foto: TASR

Obvinená a jej obhajca sa už voči verdiktu odvolali so žiadosťou o zbavenie viny.

Budapešť 22. mája (TASR) - Okresný súd Békešskej Čaby odsúdil v utorok na päť rokov odňatia slobody maďarskú veštkyňu, ktorá bola obvinená z trestného činu spôsobenia významnej majetkovej škody, podvodu a lúpeže.

Od obete, ktorá sa u nej na základe inzerátu v novinách prihlásila so žiadosťou o odkliatie svojej rodiny, vymámila Szilvia A. vyše 28 miliónov forintov (96.412 eur), informovala agentúra MTI.

Podľa hovorcu tribunálu v Gyule Árpáda Bagdiho veštkyňa poškodenému povedala, že jeho rodinu dokáže zbaviť kliatby, ale musí ich peniaze uložiť na tri týždne na sväté miesto. Obeť odovzdala najprv dva milióny forintov (6887 eur), potom postupne celkom 28,13 milióna forintov (96.860 eur).

Po niekoľkých mesiacoch sa poškodený chcel domáhať vrátenia svojich peňazí, veštkyňu však už nezastihol. Vysvitlo, že pri poskytovaní podvodných služieb používala falošné meno. Polícia ju vypátrala.

Szilvia A. bude musieť podľa rozsudku vrátiť klientovi a ďalším štyrom poškodeným celkom 29,354 milióna forintov (101.074 eur). Prokurátor si vyžiadal tri dni na rozmyslenie k podaniu odvolania. Obvinená a jej obhajca sa už voči verdiktu odvolali so žiadosťou o zbavenie viny. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť.