Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Veteráni z Lotyšskej légie síl SS pochovali opäť ulicami Rigy

Riga Foto: Wikipedia

Účastníci pochodu, ktorý sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia, položili kvetiny k miestnemu pamätníku slobody.

Riga 16. marca (TASR) - Okolo 1500 vojnových veteránov, príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka, a ich sympatizantov si v piatok pochodom ulicami Rigy pripomenuli padlých spolubojovníkov.

Účastníci pochodu, ktorý sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia, položili kvetiny k miestnemu pamätníku slobody, informovala tlačová agentúra APA.

Proti neoficiálnemu Dňu légií, ktorý je v zahraničí vnímaný ako velebenie nacizmu, protestovali aj tentoraz viacerí občania. Pozdĺž trasy pochodu lemovanej bariérami prišlo ojedinelo ku konfliktom, väčšie zrážky však nezaznamenali.

Neoficiálny Deň légií má pripomínať pamiatku 50.000 až viac ako 100.000 padlých z radov príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde.

Lotyši argumentujú, že ich legionári len bránili svoju vlasť pred sovietskou armádou, ktorej postup v roku 1944 spomalili za cenu obrovských strát.

Podľa historikov sa však príslušníci légie spolupodieľali aj na vojnových zločinoch nacistov vrátane masakier na bieloruskom a ruskom civilnom obyvateľstve.

Pochod aj v minulosti sprevádzali protidemonštrácie, ktoré iniciovali príslušníci ruskej menšiny a židovskej komunity.