Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Viaceré krajiny žiadajú koniec bojov Izraela s militantmi

Zľava francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová, egyptský minister zahraničných vecí Sameh Shoukry, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jordánsky minister zahraničných vecí Ayman Safadi sa po rozhovoroch o mierovom procese na Blízkom východe zúčastňujú na spoločnej tlačovej konferencii na Spolkovom úrade zahraničných vecí v Berlíne v Nemecku, štvrtok 11. mája 2023. Foto: TASR/AP

Tieto krvavé roztržky musia hneď skončiť, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s rezortnými kolegami z Jordánska, Egypta a Francúzska.

Berlín 11. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí Jordánska, Egypta, Francúzska a Nemecka vyzvali vo štvrtok na ukončenie násilia medzi Izraelom a militantmi z pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Tieto krvavé roztržky musia hneď skončiť," uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s rezortnými kolegami z Jordánska, Egypta a Francúzska.

"Negatívny vývoj sa musí skončiť. Treba obnoviť mier," uviedol šéf jordánskej diplomacie Ajman Safadí. Dodal, že je potrebné bezodkladne upokojiť situáciu a prijať opatrenia na vytvorenie dôvery, ktorá by viedla k politickej perspektívne na dlhodobý mier.

Najväčšia eskalácia násilia za posledné mesiace sa začala v utorok, keď Izrael skoro ráno spustil cieleným atentátom na troch najvyšších predstaviteľov Islamského džihádu v Gaze prekvapivú vojenskú operáciu.

Odvtedy militanti z Gazy na Izrael vypálili viac ako 500 rakiet a izraelská armáda zasiahla v pásme Gazy desiatky cieľov spájaných s Islamským džihádom.

Podľa AFP si toto násilie doposiaľ v palestínskej enkláve vyžiadalo už 25 obetí na životoch.