Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Viaceré prvomájové pochody v Nemecku sprevádzali násilné potýčky

Prvomájové zhromaždenie. Foto: TASR/AP

V nemeckej metropole sa v rovnakom čase konal aj tradičný pouličný festival, vytvorený ako protiváha voči zmienenej akcii.

Berlín 2. mája (TASR) - Počas tradičných prvomájových pochodov došlo na území Nemecka v pondelok aj k viacerými násilným stretom demonštrantov s políciou, informovala agentúra DPA. V berlínskej štvrti Kreuzberg hádzali demonštranti na policajtov fľaše a odpaľovali petardy. Viacerí zaútočili na policajtov aj vlajkovými žrďami. Obnovenie poriadku si tam polícia vynútila použitím paprikového spreja, pričom nakrátko zadržala zhruba 40 demonštrantov.

Na tzv. revolučnej prvomájovej demonštrácii v Berlíne sa zúčastnilo zhruba 8000 prívržencov radikálnej ľavice. Ich pochod síce úrady nepovolili, polícia sa ho však napriek tomu rozhodla tolerovať, pričom do oblasti nasadila aj vrtuľníky.

V nemeckej metropole sa v rovnakom čase konal aj tradičný pouličný festival, vytvorený ako protiváha voči zmienenej akcii. Zúčastnilo sa na ňom zhruba 10.000 ľudí. Do berlínskych ulíc bolo 1. mája nasadených okolo 5400 policajtov.

K násilnostiam došlo aj vo východonemeckom meste Halle. Pri potýčkach na pochode zhruba 500 pravicových extrémistov, ktorí tam prišli z rôznych častí Nemecka, utrpelo zranenia päť osôb a rovnaký počet policajtov. Pochod extrémistov sa totiž snažili zablokovať protidenmonštranti, pričom niektorí z nich hádzali fľaše a odpaľovali petardy. Polícia voči nim taktiež použila paprikový sprej. Pravicoví extrémisti usporiadali nakoniec v Halle - pri hlavnej železničnej stanici - len malú demonštráciu, pričom toto podujatie sprevádzala značná policajná prítomnosť.

Časť z týchto radikálov sa však do stretu s políciou dostala na neskoršej demonštrácii v meste Apolda, vzdialenom asi 50 kilometrov južne od Halle. Spontánny protestný pochod do centra mesta tam po vystúpení z vlaku zorganizovala skupina približne 100-150 pravicových extrémistov. Viacerí z nich na policajtov hádzali kamene a petardy. Polícia následne zadržala okolo 100 ľudí.