Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Viacero arabských krajín dnes začína sláviť sviatok íd al-fitr

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta islamu, oznámila, že uplynulá sobota bola posledným dňom ramadánu.

Káhira 25. júna (TASR) - Moslimovia v Saudskej Arábii a najmenej 14 ďalších krajinách slávia dnes prvý deň sviatku prerušenia pôstu - íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.

Saudská Arábia, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta islamu, oznámila, že uplynulá sobota bola posledným dňom ramadánu.

Podobné oficiálne vyhlásenia boli vydané aj v Egypte, v Spojených arabských emirátoch, Bahrajne, Katare, Jordánsku, Kuvajte, Libanone, Líbyi, Palestíne, Sýrii, Sudáne a Jemene. Sviatok íd al-fitr od dnešného dňa slávia aj v Indonézii, ktorá je krajinou s najvyšším počtom moslimov na svete, ako i v Malajzii.

V sultanáte Omán sa však íd al-fitr začne sláviť až v pondelok, informovala v noci nadnes tamojšia tlačová agentúra.

Začiatok a koniec všetkých islamských mesiacov sa určuje pozorovaním nového mesiaca.

V prvý deň sviatku íd al-fitr moslimovia prichádzajú do mešít a modlia sa tam. Sviatok trvá tri dni. Deti počas neho nosia nové oblečenie a dostávajú peňažné darčeky. Príbuzní a priatelia sa navzájom navštevujú a konzumujú špeciálne pripravené pochúťky.