Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vicekancelár: Rakúsko nemôže prijať viac ako 100.000 migrantov ročne

Migranti čakajú za oplotením v rakúskom pohraničnom meste Spielfeld, archívne foto z 8. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Tieto slová rakúskeho vicekancelára Reinholda Mitterlehnera nasledovali po vyhlásení susedného Nemecka, že obmedzí počty prichádzajúcich utečencov.

Viedeň 21. decembra (TASR) - Rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner dnes oznámil, že Rakúsko nemôže prijať viac ako 100.000 migrantov ročne. Politikove slová nasledovali po vyhlásení väčšieho rakúskeho suseda Nemecka, že obmedzí počty prichádzajúcich utečencov.

Na územie Rakúska už vstúpili státisíce ľudí, pričom mnohí utekajú pred konfliktom a chudobou na Blízkom východe, v Afganistane a ďalších častiach sveta, píše agentúra Reuters. Od začiatku septembra cestujú z Balkánu na severozápad do bohatších krajín.

Väčšina migrantov smerovala z Rakúska ďalej do Nemecka, ale Viedeň aj tak očakáva, že ročne dostane približne 95.000 žiadostí o azyl, čo sa rovná vyše jednému percentu obyvateľstva celej tejto alpskej krajiny. Pre porovnanie, v roku 2014 bolo v Rakúsku zaregistrovaných 28.000 žiadostí o azyl.

"Okolo 90.000-100.000 - oveľa väčší počet už jednoducho nebude možný," vyhlásil pre rozhlasovú stanicu ORF Mitterlehner z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), menšieho koaličného partnera.

Rakúsky kancelár a sociálny demokrat Werner Faymann sa k záležitosti vyjadruje celkovo "súcitnejšie" než konzervatívci, ale v sobotu 19. decembra aj tak vyhlásil, že Rakúsko by malo zintenzívniť deportácie migrantov, ktorí nesplnia kritériá pre azyl.

Faymann takisto zdôraznil, že rozhodnutia o postupe úzko koordinujú s partnerkou, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá sa zaviazala, že "výrazne obmedzí počet utečencov", čím chce zastaviť kritikov svojej politiky v oblasti migrácie.