Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Viceprezident Biden obhajuje spoluprácu s Ruskom v istých oblastiach

Americký viceprezident Joe Biden Foto: TASR/AP

Napriek viacerým sankciám, ktoré Spojené štáty a Európa na Rusko uvalili, uviedol americký viceprezident dôvody, pre ktoré je dôležité s Ruskom spolupracovať.

Washington 27. mája (TASR) - Americký viceprezident Joe Biden obhajoval dnes rozhodnutie administratívy prezidenta Baracka Obamu spolupracovať s Ruskom v oblastiach, na ktorých majú obe krajiny "jednoznačný spoločný záujem", napísala agentúra Reuters.

Bidenove vyjadrenia, ktoré zazneli vo washingtonskom think tanku Brookings Institution, prišli v čase, keď sa Západ usiluje trestať Moskvu za jej postup na Ukrajine.

Americký viceprezident ďalej uviedol, že sankcie proti Rusku by mali zostať v platnosti dovtedy, kým nedôjde k uzavretiu mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom. Podľa neho cieľom sankcií a iných pokusov potrestať Moskvu nie je dosiahnuť "zmenu režimu", ale donútiť ruského prezidenta Vladimira Putina konať racionálnejšie.

Napriek viacerým sankciám, ktoré Spojené štáty a Európa na Rusko uvalili, Východ a Západ aj naďalej spolupracujú v niektorých oblastiach, ako je napríklad uzavretie dohody s Iránom, ktorej cieľom by malo byť obmedzenie jadrového programu Teheránu.

Spolupráca s Moskvou je nesmierne dôležitá aj z hľadiska úsilia o ukončenie občianskej vojny v Sýrii, pretože Moskva je jedným z najvýznamnejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho režimu.