Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Víchrica Babet si v Škótsku vyžiadala už druhú obeť

Záchranári vynášajú chlapca zo zaplaveného domu v škótskom meste Brechin v piatok 20. októbra 2023 po tom, ako sa touto oblasťou prehnala búrka Babet. Foto: TASR/AP

Záchranné operácie momentálne prebiehajú v škótskom meste Brechin v okrese Angus.

Londýn 20. októbra (TASR) - Už druhú obeť na živote si vyžiadala v Škótsku tlaková níž Babet, ktorá so sebou priniesla silný vietor a bezprecedentné záplavy. TASR správu prevzala v piatok od agentúry DPA.

V okrese Angus neďaleko mesta Forfar zomrel jeden človek po tom, čo na jeho dodávku spadol vo štvrtok večer strom. Už skôr úrady informovali o smrti 57-ročnej ženy, ktorú strhla voda.

Britská meteorologická služba Met Office vydala pre niektoré oblasti na východe Škótska červenú, teda najvyššiu, výstrahu pred mimoriadnymi dažďami.

Záchranné operácie momentálne prebiehajú v škótskom meste Brechin v okrese Angus. Voda tam totiž v piatok ráno prelomila protipovodňové zábrany, čo viedlo k zaplavenie stoviek domov.

Okrem toho prebieha v súčasnosti aj pátranie helikoptérou v okrese Aberdeenshire po tom, čo úrady dostali hlásenie o mužovi, ktorý s autom uviazol v povodňovej vode.

Babet by podľa meteorológov mala okrem Britských ostrovov zasiahnuť aj Dánsko, juh Švédska, sever Nemecka a niektoré časti Nórska. Priniesť môže so sebou silný vietor, víchricu a výdatné dažde, ktoré môžu vyvolať povodne. Úrady v krajinách severnej Európy preto vyzývajú obyvateľov na ostražitosť.