Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Víchrica v Budapešti s hroznými následkami, vyvrátila množstvo stromov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Viaceré verejné parky museli úplne alebo čiastočne uzatvoriť.

Budapešť 10. júla (TASR) - Búrky, následkom ktorých v stredu zomrel v Maďarsku jeden človek a 29 ľudí bolo zranených, vyvrátili v Budapešti mnoho stromov. Objem dreva vyvrátených stromov odhadol generálny riaditeľ neziskovej spoločnosti Fökert József Szabó na takmer 1000 kubických metrov a polámaných vetví na 200 kubických metrov.

Šéf organizácie, ktorá obhospodaruje budapeštiansku zeleň, v štátnej televízii ďalej povedal, že väčšina vyvrátených stromov bola úplne zdravá. O sile víchrice svedčí podľa neho skutočnosť, že boli vyvrátené aj stromy s priemerom kmeňa okolo 100 centimetrov, pričom miestami korene vytrhli aj kus chodníka.

Najviac škôd zaznamenali v IX., X., XVI., XVIII. a XIX. obvode. Viaceré verejné parky museli úplne alebo čiastočne uzatvoriť. Park Népliget dokonca vyhlásili za miesto zasiahnuté prírodnou katastrofou.

Riaditeľ dodal, že obnova parkov si vyžiada týždne, možno i mesiace. Rekonštrukčné práce si vyžiadajú desiatky miliónov forintov.

Spoločnosť Fökert vo štvrtok informovala agentúru MTI, že zriadila krízový štáb na čo najrýchlejšiu likvidáciu následkov stredajšej búrky. Odborníci vo štvrtok začali preverovať stav takmer 97.000 drevín v parkoch a vyše 26.000 stromov stromoradí.