Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Víchrica spôsobila v Británii a Francúzsku problém s dopravou a prúdom

Popadané trosky zo strechy verejného domu vojvodstva v meste Battersea, juhozápadne od Londýna 28. marca 2016. Foto: TASR/AP

Bez elektriny ostalo približne 100.000 domov v Británii. Meteorologický úrad varoval pred možnými záplavami.

Londýn 28. marca (TASR) - Silný vietor sužoval dnes Britániu a západné Francúzsko. V regióne narušil leteckú i námornú dopravu a viedol k uzavretiu prístavu v Doveri, píše agentúra Associated Press (AP).

Pasažieri informovali o hrôzu naháňajúcich pokusoch o pristátia v Londýne za mimoriadne silného vetra v čase, keď víchrica Katie spôsobila odklonenie alebo zrušenie približne 130 letov na letiskách Gatwick a Heathrow.

Cestujúci z letu z Budapešti na letisko Gatwick pre britskú agentúru PA povedal, že mnohí pasažieri boli takí vystrašení, až sa rozplakali od úľavy, keď stroj po odklonení napokon pristál v Birminghame.




Prístav v Doveri zatvorili pre vietor a rozbúrené more dnes dopoludnia a pozastavené tak boli trajekty medzi Francúzskom a Britániou. Prístav medzičasom znova otvorili, trajektové spoločnosti však hlásili meškanie vzhľadom na spomalenie plavidiel v zlom počasí.

Bez elektriny ostalo približne 100.000 domov v Británii, keď časti krajiny zasiahol vietor s rýchlosťou až do 170 kilometrov za hodinu. Meteorologický úrad varoval pred možnými vážnymi záplavami na juhozápade Anglicka.

Varovanie pred silným vetrom vydali pre Londýn a časti juhovýchodného Anglicka. Zo severu Anglicka a z Walesu hlásili prudké dažde. Dopravná polícia v strednom Anglicku vystíhala pred "príšernými" podmienkami na cestách a ľuďom odporučila, aby na Veľkonočný pondelok nevychádzali von.

V Bretónsku na západe Francúzska postihli výpadky prúdu 35.000 zákazníkov. Francúzski meteorológovia upozornili na "veľmi nestálu" situáciu a vydali výstrahy pred silným vetrom alebo vlnami pre desať pobrežných oblastí. Nárazy vetra podľa nich môžu na pobreží miestami dosiahnuť až do 140 kilometrov za hodinu.